Знаеш ли легендата за Св. Валентин?

pexels-photo-326612

Днес св. Валентин е просто ден, в който част от хората стават внезапно романтични, докато друга ги гледат накриво. И едната, и другата половина обаче е обединена от традиция, която носи началото си от доста тъжен повод.

Може би, ако научиш историята на свети Валентин, ще промениш и отношението си към този ден.

Валентин бил обикновен свещеник, живял около 3 век по времето на император Клавдий II. Той е известен с деспотичното си управление, което макар и продължило едва около две години, се води за един от най-трудните периоди в историята на Римската империя.

Едно от решенията на Клавдий II било да забрани браковете на млади мъже. Причината е, че според него от ергените ставали много по-добри войници, отколкото от женените мъже.

Валентин обаче продължил тайно да венчае влюбени двойки. Не след дълго действията му били разкрити, а когато Клавдий II научил за нарушената заповед, наредил свещеника да бъде публично екзекутиран чрез обезглавяване.

Ден преди изпълнението на присъдата, легендата разказва, че Валентин написал „първата валентинска картичка“. Тя била до неговата любима – дъщерята на палача Джулия, в която бил влюбен. Картичката завършвала с „Твоят възлюбен, Валентин“. Историята разказва още, че Джулия засадила бадемово дръвче до гроба на Валентин. Днес бадемовите цветове са символ на любовта.

За съжаление данните от онова време са недостатъчно, за да е сигурно, дали това е истинска легенда или народна приказка за истинската любов. През 1969 г. Католическата църква дори забранила честването на празника поради неясния му произход. Естествено, това не продължило дълго.

Ако вярваш в истинската любов и имаш на кого да я покажеш, то не се скъпи в този ден и зарадвай сърцето до себе си. Дори да не си подготвен, с Кредит до заплата може да организираш бърза изненада и подарък до 600 лв., при това без лихва в гратисния период.