Въпросът, който ще ти спаси живота: “А какво ще стане, ако…?”

Ако искаш да изстискаш максимума от парите, които получаваш, трябва да ги харчиш за нещата, които обичаш. Не просто за нещата, които харесваш. За съжаление това обаче е доста по-трудно да се превърне в практика, колкото и лесно да звучи на думи. Но не е невъзможно за постигане. Просто следващият път, когато си изправен пред покупка, си задай простият въпрос: „Какво ще стане, ако…?“

  • Какво ще се случи, ако не купя това?
  • Какво друго ще мога да си позволя, ако не платя за него?
  • Какво ще се случи известно време, след като го купя/платя?

Какво е „разход за неизползвана алтернатива“?

Разходът за неизползвана алтернатива е в потенциалната печалба, която може да постигнете, ако не изхарчите парите си точно в момента. Например ако инвестирате парите си. Да речем, че всеки ден давате по 1 лв. за кафе и искате да изчислите, с какви пари ще разполагате, ако съкратите този разход за 1 месец. Приемаме, че става въпрос за 30 лв. месечно или за 360 лв. годишно. Но какво ще стане, ако не просто спестявате тези пари, но и ги инвестирате. Може да използвате калкулатор и да проследите какво би се случило с тези средства, ако влязат на депозит със съответната лихва или друга инвестиция с определена доходност.

Твърде сложно е…

Дори да не говорим за инвестиции, чисто психологически най-лесният начин да възпрепятствате сами себе си от покупки, за които после може да съжалявате, е да си зададете именно въпросите от началото. Особено добре работи при импулсивни покупки, когато просто ви влече да платите за нещо и не можете да се обосновете защо… Защото ви трябва? Защото ви харесва? Защото ще ви накара да се почувствате по-добре? Ако си зададете въпроси, които да отклонят мисълта ви в посока какво друго може да направите със същите пари, много по-лесно може да се спрете. А добрите последствия от това са много.

Какво става в обратния случай?

Тази хипотеза я разглеждаме само под условието, че сте си изяснили въпросите от предната част на статията. Какво обаче става, ако нещо със сигурност и в момента ви трябва, а нямате парите. И е страхотно изгодно. Чакали сте дълго време, а сега нямате средства? Просто е – Кредит до заплата. Нищо по-различно от наместване във финансите, тъй като е без лихва за гратисния период. Всичко е въпрос на съобразителност.