Три дни в Неапол с приятелките спасиха живота ми

неапол

Екскурзията, за която ще разкажа, не е последната. Всъщност беше първата и наистина беше почти животоспасяваща. Благодарение на добрите ми приятелки, макар че тогава бяхме на път да се скараме смъртно. След Неапол последваха Мадрид, Прага, Виена, Солун, а скоро планираме да отидем и до вечния Рим. Първият път ми се наложи да взема бърз кредит, може и сега да ми се наложи, но няма да пропусна!

Преди две години бях една жена на ръба на нервна криза. С двегодишно дете, което повечето майки знаят – означава и две години без личен живот. С доскучало от едно и също домакинстване сърце. С бездетни приятелки, които трудно склоняваха да се видим на кафе, пък камо ли нещо друго. На едно такова събиране в на кафе и торти разбрах, че планират да пътуват. Сами, по женски, до Италия. И то отдавна го планираха. И изобщо не се бяха сетили за мен! Не за друго, а защото просто ме приемаха за майка, на която едва ли не й е минало времето за такива забавления и самотни отсъствия от вкъщи.

Получи се доста конфузна ситуация, защото като стана дума все пак се усетиха и… хм, малко с половин уста, но ме поканиха и мен. Аз бях малко засегната, разбира се, но ужасно ми се махаше някъде. Започнах да си се представям с чаша вино на италианския бряг, а картините се редуваха с панически глас, че не мога да отида. Може би щях да уредя някак си отглеждането на сина си за тези три дни, но бяхме в ужасно безпаричен период. И дума не можеше да става за хайманосване. Макар и с лек срам, споделих това си притеснение. Естествено приятелките ми веднага обявиха, че не е никаква болка за умиране – пътуваме с лоу кост компания, ще си вземем евтина квартира в AirBnb. Не помогна особено, докато едната не започна да ме убеждава да взема бърз кредит и да не се помайвам.

Какъв бърз кредит, бе, аз нали после трябва да го изплатя? Имало безлихвен бърз кредит, все ще се намери начин после да покрием вноската… И не издържах. Толкова ми се ходеше! Взех бърз кредит до заплата и веднага се насочихме към резервациите и планирането.

И какво да ви кажа. Три безгрижни дни край морето, истинска италианска (не Неаполска!) пица, никакви детски ревове, приказки и смях, красиви пейзажи… Абсолютно имах дни от това и се върнах като нов човек. Пардон, като нова жена, която вече не е просто и само майка, но знае, че животът не свършва с раждането на поколение.

От тогава се заредиха регулярни такива женски бягства, а наесен се двоумим дали да е Рим или Лисабон, но май клоним към първото. Там е малко по-скъпо и май пак ще трябва да взема бърз кредит. Много важно, заслужава си.