Училището не е животът, децата се нуждаят от спорт и хобита

Не оставяйте децата да се заседяват пред телевизора и компютъра. Намерете им хоби, струва не повече от един бърз заем

Учебната година набира скорост и ако ежедневието не ви е погълнало тотално, сигурно вече сте си задали въпроса с какво може да уплътните времето на детето извън училище.

Ако трябва да сме честни, днес децата страдат не по-малко от недостиг на свободно време, колкото и възрастните. Много родители правят грешката да наблягат единствено на успехите в самото училище и ако изобщо търсят вариант за още занимания, то те са свързани именно със слабите им страни там. Синът ви се затруднява по математика – значи трябва да взима уроци, на дъщерята й куца английския – хайде допълнителен курс. Това разбира се не е грешка, защото образователната система има достатъчно дефекти, които понякога налагат предприемането на подобни действия.

Какво да бъде

Залагането само на умствена дейност, при това свързана с учене, е колкото от полза, толкова и затрудняваща и фрустрираща за детето инициатива. За разлика – има допълнителни занимания, които могат да са от полза за ученика, както защото ще го разнообразят, така и като подсилване на слабите му страни в характера. Това от своя страна ще се отрази и на представянето му в училище. Стига да изберете правилната стратегия.

Да вземем за пример момчето с проблеми в математиката. Може би не е най-добрата идея да го запишете точно на шах, особено ако е по-буйно. За сметка на това изборът на някакъв вид спорт може да го приучи към повече дисциплина, желание за успех и заедно с това да изразходва излишна енергия, така че да не се върти и разсейва, когато трябва да решава задачи.

Като цяло извънучилищните занимания, свързани с някакъв вид движение, са сред най-добрия избор. Приучаването на двигателна култура и навици е важно за бъдещия живот. Но преди да хвърлите плахата си и свита дъщеря, която иначе много обича да рисува, в лапите на треньор по лека атлетика (например), по-добре помислете. Такова решение може да е контрапродуктивно и да създаде излишен стрес.

Важно е изборът на странични дейности да е направен съвместно с детето. Не се инатете прекалено, ако смятате че театралната трупа е загуба на време или баскетболът носи риск от травми. Характерно за децата е, че периодично променят мнението си. Те растат и търсят себе си. Един ден харесват нещо, а на следващия – точно обратното.

Разходите

Един от факторите при избора обикновено са разходите. Направете услуга на детето си и не се отказвайте, само защото ви се струва скъпо. Различните клубове предлагат и различни цени, само трябва да потърсите. Ако е необходима и някаква начална инвестиция в оборудване и екипировка, винаги може да заложите на бърз заем, независимо дали с разсрочване или без. А може да се възползвате и от предложението ни за безлихвен бърз заем.

Отлагането може да доведе до това след време да се опитате да запишете ученика, но да няма вече свободни места.

Къде да бъде

Най-удобно е, ако избраната дейност се поддържа към училището. Много външни клубове организират различни кръжоци и курсове в сградите на училищата. Или поне да е близо до него. Така ще е по-лесно детето да бъде водено или да ходи само, ако е по-голямо. Ако е по-далеч, ще се наложи да нагласите деня си към часовете, в които трябва да водите детето.

Уикендите също са вариант, ако през седмицата ви е трудно.

И още един съвет: Не се хвърляйте на всичко наведнъж в опит да откриете разностранните таланти на детето. Нека да са едно или две неща, а ако трябва след време заменяйте и пробвайте нови.