Спестявай и се забавлявай с месечни предизвикателства

pushups

Всеки месец – различно предизвикателство. Така никога няма да ти омръзне да спестяваш

Може и да не те се иска още да мислиш за това, но празниците наближават. И точно преди Коледа ще съжаляваш, че не си се заел с организацията и подаръците още сега. Вероятно вече ти се е случвало в предходни години.

Дори още да не искаш да пазаруваш, най-малкото може започнеш да спестяваш. Все пак ще ти трябват пари за покупките и празненствата. Винаги можеш да си допълниш бюджета с кредит до заплата, но спестяването определено би помогнало. И както при всичко останало – нещата се получават по-лесно, когато са като на игра. Така че, за да имаш успех с този досаден ангажимент – спестяването, винаги може да го превърнеш в забавно предизвикателство.

Как да превърнеш спестяването в предизвикателство?

Идеята на тази игра е, да спестяваш пари, без постоянно да се измъчваш за това. Когато просто знаеш, че трябва да харчиш по-малко или да ограничаваш различни удоволствия, често може да изпаднеш в тъмно настроение и да нарушиш плана. Ако обаче всеки месец той се сменя, вече не е толкова трудно. Освен това „стискаш зъби“ само за един месец! А не постоянно. Е, не точно, но идеята е да позалъжем мозъка ти.

Това, което трябва да направиш, е всеки месец да спестяваш от различно нещо. А ето и някои идеи:

Без ресторанти

Тази идея е чудесна за зимните месеци. Както личи и от заглавието – един месец не ходиш по заведения. Не е толкова трудно, може да замениш този тип събирания с приятели със събирания у дома. Дори и да се изкушиш, не се предавай – идеята е, разходите за заведения да са максимално близо до 0. Едно прегрешение не трябва да променя стремежа ти накрая да си закачиш отличие за изпълнено предизвикателство.

„Награждавай“ се

Първо трябва да си измислиш цел, за която ще се награждаваш. Може да е това, да спортуваш два пъти седмично. Може да е спиране или намаляване на цигарите. Може да е (малко закъсняло) есенно разчистване. За всяка стъпка към постигането на целта си определи „награда“. Това е сума, която ще спестяваш, естествено. Може да е лев, може да са двайсет лева. Това е с един удар два заека – хем постигаш целите си, хем пестиш.

Преразгледай всички абонаменти

В рамките на месец ще имаш достатъчно време, за да преразгледаш всичките си абонаментни планове. И да спестиш от тях. Помисли само колко излишни пари може да се съберат от ежемесечните абонаменти за телефон, телевизия, онлайн услуги, неизползвани карти и членства. Така че, където е възможно, предоговори плана. Други изключи изцяло. Тук не важи оправданието „може да ми потрябва“. Ако не го ползваш, значи не ти трябва.

Да изхвърлим ненужното

Може да си от някой изключително рядък човешки вид и да нямаш купища непотребни и неизползвани вещи. Отдели един месец, в който ще: Разчистиш всичко неизползвано; негодното ще изхвърлиш; всичко останало, което е в приличен и запазен вид, ще продадеш! Точно така, спестяването не е свързано само с лишения от удоволствия. Пусни предметите в OLX, или пък във Фейсбук, или пък разкажи на приятелите си… Няма значение дали става въпрос за телефон или за почти неносена дреха. Не е задължително и да ги продаваш на реални цени, ако искаш им сложи символични цени. Важното е не само да събереш малко пари, но и да се отървеш от непотребното.

Събирай рестото

Това е много лесно предизвикателство: В продължение на един месец събирай дребните от рестото, когато пазаруваш и плащаш. Това може да са само монетите (заедно с 1 и 2 лева) или да добавиш и някои хартиени (например 2 и 5 лв.). Гарантирано на края на месеца ще имаш една доста добра сума в „касичката“, при това без дори да си усетил „липсата й“ в портфейла си! Това ще ти даде увереност, че независимо от доходите, винаги има начин да се спестява.

Може да си измислиш още много и всевъзможни предизвикателства за всеки месец. Наблюдавай навиците си и се фокусирай върху тези, които искаш да промениш, или пък започни от по-лесното. Може да стартираш някое от предизвикателствата веднага и наистина да спестиш за коледни подаръци. Ако това е трудно обаче, спокойно можеш да го планираш за януари като част от новогодишните си обещания. А за да се справиш с подаръци, просто заяви кредит до заплата, с нулева лихва за всеки първи и пети.