Спестяването не е равно на скучен живот

bored

Разходи, плащания, спестяване и нормален живот. Могат ли да съжителстват под един покрив? Може ли едновременно да пестиш достатъчно, така че да има смисъл от упражнението и да не живееш на хляб и картофи, и без никакви социални контакти. На теория звучи много лесно – ограничаваш разходите за забавления и излизания, за прищевки и ненужни покупки, и спестяваш. След време имаш парите за… понякога човек даже губи смисълът за какво. Изглежда сякаш спестяването върви непременно ръка за ръка със спартански начин на живот, силно закалена воля и упоритост като на булдог. А трудно можем да поддържаме подобно поведение за дълго време. Къде е балансът?

Фокус

Фокусът е умение, което много може да ти помогне в живота. Независимо дали учиш, градиш кариера или, съответно, искаш да спестяваш. Няма как всичко да се случва наведнъж, защото ще постигнеш положение „от всичко по малко, но нищо както трябва“. С други думи е редно да си наредиш приоритетите, а след това да ги следваш.

Ако искаш да спестяваш за автомобил, не похарчвай по средата на периода парите за изкушаваща екскурзия. Или обратното. Ако силно те влече да си купиш последен модел смартфон или нов компютър, помисли първо дали ти отговаря на фокуса и целите.

Дотук добре, но как да балансираш „нормалния живот“ с амбицията за спестяване? Именно така. С баланс.

Баланс

На първо време всички съвети, които може да срещнеш, са да спестяваш колкото може повече. Това обаче не е задължително вярно. Може да спестяваш различни суми всеки месец, да си направиш собствен план с определени граници на сумите, които би заделял. Да бъдеш гъвкав спрямо ситуацията. Един месец да спестяваш двойно повече и да си ограничиш някои забавления, а на следващия обратното, защото се очертават приятни преживявания. Да променяш плановете си дори в движение, така че да се нагодиш към динамиката на живота. Дори кредит и спестяване са понятия, които биха могли да съществуват заедно. Особено ако става въпрос за Кредит до заплата, който е безлихвен в 30-дневен период за всеки първи и пети. Както казва Ричард Брансън, животът е твърде кратък, за да го живеем с кисела физиономия. Просто докато се забавляваш, си припомняй и целите.