Сагата ми около смяна на квартира и досадния депозит

home

От години живеехме с жена ми в една квартира и не се бяхме местили. Докато не се наложи, но не по наше желание. А пък за да се случи, трябваше да взема Кредит до заплата. Заради депозита.

С хазяина нямаше проблеми, всъщност почти не контактувахме. Не е идвал на внезапни инспекции, както се случва с някои не особено приятни истории за квартири. Даже не знам имаше ли ключ. Наемът превеждах всеки месец по банкова смета. Не сме се бавили, защото това винаги е бил единия от разходите, които плащам веднага на заплата. Така че не е имал и тази причина да ни търси. С други думи си живеехме почти като у дома.

Само че когато си под наем, реално никога не си точно у дома и не може да правиш всичко, както когато си си вкъщи, в собствен дом. Освен това ако имаш собствено жилище, е малка вероятността в някакъв момент някой да ти каже да се изнасяш.

И така, след години на сравнително спокойствие хазяинът ни се свърза с нас, защото възнамерявал да продаде апартамента. Съответно ние трябваше да го освободим. Както е по договор, ни предизвести за един месец, в който можем да го направим. Ако сте търсили квартири, вероятно знаете, че това съвсем не е лесно начинание. Но както и да е, справихме се.

И за пръв път от доста време се срещнахме с досегашния хазяин. След огледа на жилището, което сдавахме, се оказа, че няма намерение да ни върне депозита, който се плаща винаги при сключване на договор. Той е един вид за покриване на щети и ако няма такива, собственикът би трябвало да възстанови парите. Само че жилището естествено се беше амортизирало, а тригодишният ни син се беше потрудил добре с различни рисувателни средства да допринесе за необходимостта от ремонт.

Честно казано не ми се спореше, но сметките започнаха да не излизат. За да вземем новата квартира ни трябваше сумата за два наема – един за депозит и един за първия месец, плюс още половин наем, колкото е комисионната на брокера. А нямах всички пари. Така че се наложи да се обърна към Кредит до заплата. Нямаше как един месец да живеем в колата, но пък нищо не ми пречи да взема Кредит до заплата и да го върна след месец. Доста разумно, нали. Добре че има такива продукти на пазара.