Покупки: Кога е по-добре да спестя и кога да взема бърз кредит?

избор

Тук няма да говорим за огромните покупки, които за повечето хора са така или иначе непосилни за плащане в брой. Например не са много тези, които биха имали средства накуп за нова кола и ако човек има намерение да се сдобива с такава, обикновено я взима на лизинг. Но какво да правим с по-малките и чести покупки, за които изплащане не се предлага? Да, има и такива.

Дали сте от тези хора, които предпочитат да спестяват и да платят придобивките си със събраните средства? Или пазарувате на кредит? Верен отговор няма, защото много зависи за какъв продукт или предмет става въпрос, както и за характера на самия човек.

Кредит до заплата обаче е изключително удобен, когато става въпрос за нещо спешно. Или просто когато не ви се иска да чакате.

Да речем, че ви се развали кафемашината. Може да сте от тези, които сутрин не могат да си отворят очите, без да са поели вълшебната напитка. А може и да сте от другите, които пият кафе от дъжд на вятър и изобщо не е необходимост за тях. Ако сте от първите, дали ще си позволите да чакате, за да подмените машината и през това време и без това да харчите пари за купешко кафе? Очевидно логичният отговор е да се сдобиете с ценната машина като вземете кредит.

Същото се отнася за всеки друг уред, който се налага да ползвате всекидневно, може би дори ви трябва за работа.

Често може дори просто да нямате времето, за да спестявате за покупката. Например ако става въпрос за подарък, който трябва да купите за скорошен празник. Тогава най-вероятно няма как да се спрете на избора със спестяването.

И обратното. Когато няма спешност, която да налага покупката точно сега, вместо да взимате кредит, може да решите да изчакате доход или да спестявате малки суми всеки месец. Тук също има уловка и тя е, че трябва да сте сигурни в мотивацията и постоянството си. Твърде често хората си правят прекрасни планове как ще спестят, но после волята им се разколебава и се провалят в начинанието или просто не постигат целта си за същия период, за който са си мислели в идеализираната мечта.

Така че, когато се чудите дали да направите покупка на кредит или ще спестявате за нея, погледнете тези условности и преценете кой е удачният за вас вариант.