Подгответе се за студения сезон и високите сметки

winteriscoming

Внимание! Следват последни топли дни, в които ще се насладим на остатъчното удоволствие от лятото и неговото безгрижие. Съвсем скоро обаче идват онези месеци, които независимо дали харесвате или не като метеорологично време, са свързани със завишени разходи. Особено що се отнася до битовите сметки. Влиза липсващият през лятото разход за парно, ако имате такова, или съответно газ или дърва. Стоим си повече у дома и това повишава и разхода за ток, още повече, че вечер се стъмва рано и сутрин се съмва късно. Зимните дрехи и обувки са по-скъпи, децата тръгват на училище и това също струва повече пари (джобни, за транспорт, храна, курсове, учебни помагала), започват да се редят и различни празници, които хем ни разведряват от мрачното ежедневие, хем струват доста пари за храна и подаръци.

С други думи, ако и през топлото време сте имали затруднения със средствата, те вероятно ще се увеличат. Затова е добре да се подготвите, като въведете някои промени.

От всичко може да се пести

Ако пиете по едно кафе навън дневно и решите да си го спестите и да си носите от вкъщи, за един месец ще имате 30 лв. в плюс. Толкова може да струват едни гуменки на детето за физическо, например. Много е вероятно да не си давате сметка, колко подобни дребни разходи правите всеки ден, които ако спестявате, накрая на месеца ще имате пари за нещо наистина нужно.

Освен това може да пестите и от забавления. Лятото наистина е предразполагащо да излезем и да се отпуснем. През студеното време обаче може да ограничите този разход и да се виждате с приятели в домашна обстановка.

Пазарувайте от намаления. Не става дума само за дрехи, обувки или уреди. Може да намалите и сметката за пълнене на хладилника, ако следите офертите на супермаркетите. Каталозите им са достъпни и в сайтовете им в интернет, така че ви трябват само няколко минутки добро планиране.

Не отоплявайте атмосферата

Есента е време за ремонт, ако досега сте го отлагали. Особено ако не сте се погрижили са подобрения като изолация или качествена дограма. Сметките ви за отопление ще паднат драстично. Винаги може да си помогнете с бърз Кредит до заплата, после той ще ви се изплати от спестеното парно, ток, гориво. А може би още сте от онези хора, които не са сменили крушките у дома с енергоспестяващи? По-скъпи са, но наистина намаляват сметката, а и имат много по-дълъг живот от обикновените крушки. Ако пък сте изправени пред покупка на електроуред, задължително избирайте висок енергиен клас. Освен на разходите си, така ще повлияете добре и на околната среда.

Огледайте се за допълнителен доход

Дали нямате умение, с което да припечелвате допълнителен доход? А може би е дошло време да преговаряте с шефа за заплатата? Търсенето на допълнителни доходи или увеличаване на настоящите е най-естествения начин да се справите с разходите.

Възможно е в началото да ви е трудно да се нагодите към новия и по-стриктен режим, но с времето ще свикнете. Ако междувременно все пак изпитате финансови затруднения, винаги можете да си помогнете с Кредит до заплата. Той е в размер до 600 лв. и е с 0% лихва в гратисния период за всеки първи и пети – връщате толкова, колкото сте взели.