Ниска пенсия + здравословен проблем = кредит

oldman

И пенсията ми е ниска, и болежките много, и лекарствата скъпи… От кое да се оплаче човек по-напред. Аз много нямам навика да се оплаквам по принцип. Само понякога се ядосвам, но това е от лявото око. Имах катаракта или както му казваме по-просто перде, и като не можех да си прочета вестника, започвах да се ядосвам.

Имам си аз този навик от едно време, да си купувам всяка сутрин вестник и да си го прочета после на спокойствие. И в интернет също гледам, пък и по телевизията новини, обаче вестникът ми е от четиресе години навик. Ставам рано, плискам си очите и излизам за новия брой. Таман и малко разходка рано сутрин. Още няма почти никой навън, нали младите до късно обичат да спят. Най-много някое хахаво старче като мен. Те като минат и младите някоя възраст, ще разберат за какво говоря. Разходките на свеж въздух крепят духа млад. А не като сега, дето тичат по фитнеси, а там всички потни, скачат, рипат, вдигат прах. Или като внучката, дето по цял ден само телевизия й дай. Излез с младежите, й казвам, разходете се малко, пък седнете в някоя сладкарница или кафене. Не ще.

Та за пердето да се доизкажа. Взе да ми пречи да чета, пък и дразни. Старческа му работа, аз по принцип не се оплаквам, пия си лекарствата и кротувам. И за лявото око взимах капки, мехлеми – няма файда. Знам, че може да се оперира, обаче операцията струва пари. Нищо не искам да кажа, обаче с тая пенсия изобщо не може и дума да става да ходя да плащам на доктори. Аз не че не им плащам, нали като ходя на прегледи, все е свързано с разходи.

Обаче много се ядосвах с това око и накрая се пречупих. Ще го оперирам пердето, си казах, пък каквото ще да става. Не казах на щерката и сина, да не им натежавам, няма с мене сега да се разправят, я. Те после ми се караха, ама работата е свършена вече. Сега нали има бързи кредити – взимаш пари назаем и няма нужда да тормозиш младите. Не искам да се оплаквам, обаче на първото място, дето звънях, ми казаха, че не давали на пенсионери. По принцип можело, ама ако работя нещо. За какво съм станал пенсионер, за да работя до гроб ли? После се обадих на друга фирма и там пък ми дадоха. Значи можело, нали? В края на краищата нали затова ги има тези бързи заеми, за да помагат на хората.

Чета си сега вестника. Не само вестника, всичко си чета. Ако кажете нещо ситно да прочета, пак ще мога. Още си ползвам очилата, няма как, ама направо се подмладих, като го махнахме това перде.