Най-подходящите храни при грип

food-healthy-hand-cooking

От бабино време знаем, че болен човек се храни с пилешка супичка. Дали е така обаче? Чували сме също, че болният трябва да получава „силна храна“, за да укрепне. Но какво точно се крие зад този израз и защо не е добре да се интерпретира буквално? Ето от какво има нужда организмът на болен човек, независимо дали сте вие или „злоядото“ дете.

Електролитни напитки

Спокойно, не е толкова екзотично, колкото звучи (и не ги търсете под това наименование в магазините). Това са всички напитки, които помагат на организма ви да задържи течностите. От които със сигурност имате нужда, когато се потите от високата температура или когато просто нямате апетит нито за храна, нито за течности. Такива по същество са солените течности – айрян, бульони. Добра работа вършат кокосовото мляко и спортните напитки, макар вторите да не влизат в графата „здравословни“.

Зелен чай

Често гриповете са съпроводени от респираторни проблеми и възпаления на дихателните пътища и гърлото. Зеленият чай помага на дихателните пътища като ги облекчава. Както и топлите напитки и чайовете като цяло, ако не сте любители точно на зеления. Но в него има много антиоксиданти, които съдействат на организма ви като цяло.

Пилешка супа

Дойдохме си на думата! В пилешката супа има лек, солен бульон и е топла. Зеленчуците в нея внасят допълнително витамини и минерали в организма ви, а пилето е протеин – достатъчно силна храна, която обаче не затруднява работата на тялото ви. Подправките пък допринасят за облекчаването на запушен нос и проблеми със синусите.

Фасул и грах

Отново под формата на супа – бобените и граховите зърна са растителен източник на протеин, с които може да заместите пилето, ако сте вегетарианци или просто нямате сили и желание да дъвчете пилешко в този момент.

Плодове и зеленчуци в ярки цветове

Моркови и чушки, боровинки и мандарини – важно е да приемате и достатъчно витамини и антиоксиданти. Подбирайте по-леките, бананите например може да не са най-добрият вариант. Ако имате стомашни проблеми, избягвайте и храните с високо съдържание на целулоза, като зелената салата.

А най-добре е ако може и изобщо да не се разболявате, разбира се. Всички  изброени храни са добър избор за всекидневния живот, за да сте здрави и да не се давате на вирусите. Другият причинител на нисък имунитет е стресът. Ако искате да се спасите от него, възползвайте се от безлихвените заеми на Кредит до заплата, за да си направите кратка ваканция с почивка на чист въздух.