Когато ти се счупят очилата, а нямаш пари за нови…

очила, диоптрични очила

Знам за бързите кредити много отдавна, но никога не ми се беше налагало да ги ползвам. Не защото имам някакви предразсъдъци или съображения, не. Просто не е имало нужда. Но ако някога бях решила да предполагам за какво бих взела Кредит до заплата, никога нямаше да ми хрумне това, което реално се случи. Всъщност дори след като се случи, пак ми отне време, докато осъзная как мога да си реша проблема. А той беше сериозен, може да се каже, че изгубих връзка със света.

Вторият чифт очи

Имам немалко късогледство от 2 и 2,5 диоптера и носенето на очила се е превърнало в абсолютно задължително като носенето на бельо. Щях да кажа, че само не спях с тях, но не е съвсем вярно – случвало ми се е да задрямвам с очилата на носа.

И тук изразът да пазиш нещо като очите си е повече от метафоричен. Това практически ми бяха втори чифт очи. Щеше да е хубаво и щях да си спестя известно количество главоболия, ако имах и един трети чифт, но така и не сметнах за задължително да имам резервни.

Малки палави ръчички

Второто най-важно нещо в живота ми след моите скъпи очила, е скъпата ми 4-годишна внучка. Е, добре де, първото е. Един ден двете най-важни неща в живота ми се събрали, докато бях в банята. Предполагам може да се сетите какво се случва, когато малко дете докопа нещо важно. Някак си играчките й се запазват по-дълго, отколкото важните неща, случайно озовали се в лапите й. Минути по-късно ги заварих – нея щастлива и весела, очилата – със строшено стъкло и изкривена рамка. Не е Рамбо детето, но някак си добре се беше справило.

Беше абсурд да ходя без очила, аз дори вкъщи не се оправям без тях, та камо ли по улиците и на работа. Не знам колко от вас носят диоптрични очила, но може би знаете, че никак не са евтини, особено ако държите на качествени. Сумата я нямах в момента. На следващата заплата щях да мога да я отделя, обаче какво да правя дотогава? Реших да проверя дали пък в някоя оптика не правят очила на лизинг. Е такова нещо или просто не съществува, или аз не съм търсила като хората. И се замислих: „Само да взимах заплата по-скоро!“ На думата „заплата“ ми светна: ами нали има Кредити до заплата! Ето това трябва да е моето решение! Веднага влязох в интернет и кандидатствах, а няма и час по-късно вече бях в близката оптика да поръчвам. На следващата заплата ще си направя и един резервен чифт като застраховка срещу малки палави ръчички и други бедствия.