Как да спрем импулсивните покупки веднъж завинаги

Като заслепени нахлувате в магазина и просто плащате каквото първо ви попадне пред очите. Или в пристъп на нещастие отваряте първата страница на онлайн търговец и просто си поръчвате за утеха. Виждате нещо прекрасно и въпреки ясното съзнание, че точно в момента не можете да си го позволите, плащате без да ви мигне окото и с мисълта: „После ще му мисля“.

Това „после“ често е като махмурлук. По-лек, ако само се разкайвате за грешно изхарчени пари, и по-тежък, ако по главата ви удря осъзнаването, че въпросният харч сериозно ви е нарушил бюджета.

Ако имате проблема с импулсивните покупки и той определено ви пречи, вероятно вече сте пробвали различни стратегии. Избягвате магазините, прилагате сами на себе си психологически трикове, опитвате да устоите. И пак не върши работа.

Грешен фокус

Една от причините е, че често опитите да спрете с импулсивното харчене са с грешен фокус. А именно волята. Със сигурност би било добре просто да престанете, но това няма да промени факта, че пазаруването продължава да ви изкушава.

Вместо да се борите с импулсите и желанията обаче, по-добре насочете фокуса си към промеждутъка между желанието и действието. Тоест, ако имате импулс да купите нещо, то не се опитвайте да се съпротивлявате на самото желание, а се насочете към предшестващия действието момент. Може например да отложите, да си оставите време за размисъл, да си кажете, че просто няма да купите вещта веднага.

Много често отлагането е и ключът. Желанието отслабва и разумът надделява.

Още трикове

Разбира се, невинаги е възможно да се спрете и да се сложите на изчакване. Затова може да си определите още правила. Например отлагането да важи само за придобивки над определена сума ( 10 – 30 – 100 лв. – вие избирате).

Често обаче охарчването не идва толкова от големите покупки, колкото от многото малки. Друг трик е да обвържете обмислянето с цената. Ако струва два лева – премисляте две минути. Ако е десет – десет. Ако е над определената граница, да речем ден. Не се застоявайте пред щанда и вижте дали ще се върнете.

Естествено, има случаи, когато не става въпрос за импулсивно харчене, а за наложителна покупка. За тях има решение и то е бърз Кредит до заплата, който може да бъде с 0% лихва в гратисния период.