Как да си направим бюджет?

Да не си правиш бюджет на парите, е като със затворени очи да вадиш от портфейла и да хвърляш в тъмна дупка. Може би знаеш, какво има в портфейла, може би знаеш и какво вадиш от него, но накрая опитите за рекапитулация водят до усещането, че все пак всичко е заминало именно в някоя тъмна дупка

Няма как човек да помни точно какво е харчил във всеки от последните 30 дни, така, както няма как да помни какво е ял всеки един от тези дни. За планиране напред да не говорим. А ако не го правим, лесно ще изпаднем в онзи тип живот, в който „парите все не стигат“, едва „връзваме двата края“, „заплатата свършва за 10 дни“ или живеем „от заплата до заплата“.

Стъпка по стъпка

Първо опишете доходите си. Може да е един, ако сте на заплата, може да са повече – ако имате странични проекти и доходи, или ако правите общ бюджет на домакинството. След това от него извадете задължителните плащания – сметки за битови услуги, мобилни телефони, интернет и телевизия, наем и вноски по кредити.

Останалите пари са ви разполагаемите за месеца. Опишете какво предстои да купувате, дори да е приблизително. Колко харчите горе – долу месечно за хранителни продукти? Ще купувате ли този месец дрехи и обувки? Необходими покупки за дома? Предстоят ли празници, рождени дни или други събития, около които също ще трябва да направите разходи? Не забравяйте и приблизителната стойност на „джобните“ – парите, които харчите в рамките на ежедневието за дребни неща като кафе, обяд и др.

След това редуцирайте

Опитайте се прогнозно да намалите разходите по някое от перата. От какво можете да спестите? Дали няма да се наложи този месец да теглите онлайн бърз кредит, за да покриете предстоящ по-голям разход? Ако е така, ще трябва да компенсирате от месеца след това. Опитайте се да не правите сметките само за настоящия или предстоящ месец, удължете хоризонта на поне 2 – 3, а след като видите как се изпълняват плановете ви, направете прогнози и бюджети за по-дълъг период – половин, една година или повече.

Спестявайте

Най-добрият начин да не изпадате в затруднени ситуации е като имате заделени пари за тях. За да го постигнете, не редуцирайте така, че месецът ви да излезе на нула, а така, че да остане сума за спестяване. За да не рискувате да я изхарчите, заделете определените от вас пари още в момента на получаване на дохода. В случай на нужда винаги може да се възползване и от онлайн бърз кредит до заплата – всеки първи е безлихвен. Това означава, че ще върнете колкото сте взели. Като заем от приятел.

Дигитализирайте

Ако не сте го направили, прехвърлете колкото можете плащанията онлайн. Да отидеш до касата, за да си платиш тока е доста по-вероятно да бъде отложено, отколкото ако го направиш с няколко клика онлайн. Възползвайте се от онлайн банкирането на вашата банка или от услуги като epay.bg.

Същото можете да направите и с бюджета си, за да не забравите да записвате разходите тогава, когато се случват. Ако просто го държите в тетрадка или като таблица на компютъра, има риск да забравяте да ги попълвате. Разбира се, винаги може да си носите нещо за записване у вас и вечер да прехвърляте информацията в бюджета, но е рисковано. А и има нещо, което винаги е във вас и информацията в него е систематизирана и не се губи – телефонът. Има безбройни приложения за бюджетиране, може да се наложи да изпробвате няколко, преди да намерите най-подходящото за себе си. Пробвайте например Mint, PocketGuard, YNAB, GoodBudget или пък Wally.