Как да се предпазите от измами при бързите кредити

fraud

Най-добрият начин да се предпазите от измами при бързите кредити е същият, както и при всеки друг продукт – залагайте на утвърдени, познати фирми. Не само защото те със сигурност са легални, но и защото не биха си рискували реномето с лоши практики в сфера, към която и без това има известно недоверие. Но все пак, ето още няколко съвета за какво да внимавате, когато теглите бързи кредити, за да не се окажете жертва на измама:

Четете документите

Ако не сте си имали вземане – даване преди с конкретната фирма, първо се запознайте добре с продуктите на сайта й. При кандидатстване за бърз кредит трябва да получите и цялата информация по параметрите му, оформени в т.нар. Стандартен европейски формуляр. Там трябва да са описани лихвите, цялостното оскъпяване, всички възможни такси, включително и при евентуално просрочие. Подаването на заявление или получаването на формуляр не ви задължават да подпишете договор. Самият договор не ви задължава, прочетете и него, разбира се, включително дребния шрифт. Ако нещо не ви е ясно, задължително питайте. Това не е материя, с която хората боравят в ежедневието си, така че е нормално някои данни да ви объркват.

Проверете самата фирма

Ако се обръщате към непозната за вас фирма, проверете дали е реална и има ли лиценз. Това можете да откриете на сайта на компанията, където пише кога и как е регистрирана към БНБ. Тази информация трябва да е налична, както и действащи телефони и евентуално адрес. Ако телефоните не отговарят и липсват данни или нещо друго ви усъмни, може би не е добра идея да рискувате, независимо кой и как се е свързал с вас и какво ви е предложил.

Никакви частни лица

Само лицензирани небанкови институции имат правото да предоставят кредити (освен банките и лизинговите компании), така че ако попаднете на частно лице, което ви убеждава, че има право да оперира като кредитор – това не е вярно. Не само, но и не е законно. Най-лесният начин да избегнете съмнителни псевдофирми и хора е като не обръщате внимание на напечатаните на листове обяви, които висят на различни обществени места, без данни и единствено с телефон и някаква невероятна оферта.

Внимание и с близките

Колкото и близък и скъп да ви е човек, не се поддавайте на молби да теглите кредит за чуждо ползване. За съжаление често в такива случаи кредитът се използва от „приятеля“, а се изплаща от този, който му се е доверил да го тегли от негово име.

Ако имате нужда от средства, може да се възползвате от възможността да получите Кредит до заплата. За него нямате нужда от поръчител или гарант, не е нужно да работите на трудов договор и ви трябва само валидна лична карта и навършено пълнолетие. Може да изтеглите до 600 лв. при 0% лихва в рамките на гратисния период за всеки първи и пети заем.