Финансовите ограничения те депресират? Ето как да се справиш

sad

Никак не е приятно да не ти стигат парите. Още по-неприятно е, когато правиш всичко възможно да ограничиш разходите, да пестиш и да се въздържаш от всички вълнуващи неща в света. И всичко това в някой момент ти идва до гуша, предаваш се и влизаш в период на безразборно харчене. Ето няколко съвета за повдигане на духа, които ще ти помогнат да продължиш напред.

Безплатните неща също са приятни

И така, затегнал си портфейла и често те гнети мисълта за всичко, което не можеш да си позволиш. А какво да кажем за това, което можеш, при това безплатно? Безплатни събития, музеи, парковете, библиотеките? Не само, че няма да ти струват нищо, но и значително ще те обогатят. Както и прочитането на всички непрочетени книги, които имаш вкъщи. А защо не направиш едно поетапно и цялостно прочистване на дома, може да пренаредиш и мебелите? Това доказано носи добро настроение. Дори и да решиш да отидеш по-надалеч и да се възползваш от безлихвен заем за дребни ремонти или промени във вътрешния дизайн, пак е по-добре, отколкото ако лошото настроение те изкуши към други безсмислени разходи.

Погрижи се за себе си

Увлечението по кулинарията може точно в този момент да се превърне в страст. Не само, че е по-евтино от храненето по заведения, но и има терапевтичен ефект.

Може да не можеш да отделиш пари за карта за спорт, но ако отвориш видеоканалите или просто Google може да откриеш предостатъчно програми за упражнения в домашни условия. Не си се виждал отдавна с приятели, за които все не ти стига времето. Не от тези, които ще искат да обикаляте баровете. Обади им се и ги покани на разходка и разговор.

Всичко това ще ти помогне да задържиш доброто си настроение в този период като го съчетаеш с полезни дейности, които могат да ти се отблагодарят в бъдеще.

Не се подлагай на нечовешки изпитания

Има случаи, в които опитите за пестене може да се превърнат в неразумни. Не си поставяй непостижими цели. Ако сметките са ти високи, най-лесното е да се опиташ да живееш без телефон и интернет или да се въздържаш от пускане на отоплението. Подобни спартански намерения обаче надали могат да бъдат продължителен експеримент. Понякога е по-добре да се възползваш от опциите за безлихвен заем и да се придържаш към разумни бюджетни рамки.