Добър сън за дълъг живот: Как да си го осигуриш

Най-добрият начин за добър сън е да се научите да си лягате и заспивате рано! Много е лесно да се каже, нали? За съжаление добрите намерения не се превъплъщават в толкова добри действия, а причините са много. И все пак има причина да се набляга толкова на съня. Достатъчният и качествен сън може да променят драстично живота ви. Ето няколко общи препоръки, а след тях и идеи, как да си помогнете да ги осъществите.

 • Лягайте рано. Сънят между 10 вечерта и 2 сутринта е най-ползотворен. С други думи има значение дали ще спите 8 часа между 2 и 10 или 8 часа между 22 и 6 сутринта. Дори в началото да се въртите дълго време от безсъние, скоро ще започнете да свиквате и да заспивате все по-рано.
 • В интерес на истината няма точна наука колко часа сън са ви необходими, така че експериментирайте със себе си. За златна среда се смятат осем часа, но има хора, на които и 6 са им напълно достатъчни, а други се нуждаят примерно от девет часа сън. И все пак гледайте да не отивате в крайности.
 • Не можете да наваксате. Просто не е възможно. Да не си доспивате цяла седмица, а уикенда да прекарате в леглото, е като да се изкъпете 7 пъти в неделя, а после една седмица да не го правите…
 • Разкарайте устройствата. Синята светлина от компютъра и телефона е доказан враг на мелатонина (повече за него след малко). Приключете с онлайн активностите поне час преди лягане. Ако може да държите и телефона далеч от възглавницата (заради излъчванията) най-добре.
 • Споменахме ли ставането рано? Нищо, пак ще го кажем: Лягайте рано, но и ставайте рано. Не си позволявайте да „преспивате“, после ще сте по-уморени. Особено вреден навик е отлагането на алармата. Пет минути повече сън всъщност не са никакъв сън.

Малко помощ за сладките сънища

Както стана дума, ако сте развили съвсем различни навици от изброените, може да ви е трудно да ги промените. Затова някои хитрини и помощни средства, ще ви съдействат:

 • Лавандулата помага за съня и успокоява. Ползвайте етерично масло като капнете на възглавницата преди лягане, или го разредете с вода в спрей шишенце и напръскайте чаршафите.
 • Билкови продукти. Ако смятате, че имате нужда от някакъв вид приспивателно, заложете на билкови продукти или просто пийте успокояващ чай. Но не прекалявайте, за да не се налага да ставате нощем до тоалетната.
 • Мелатонин. Това е хормонът, който регулира циклите на бодърстване и сън и се активира от светлината и тъмнината. Затова ако си „светите“ вечер с компютър или смартфон, ще имате трудности със заспиването. Недостигът на светлина през зимата пък ви прави сънливи през деня и нещата съвсем се объркват. Може да си набавите мелатонин от аптеката, напълно безопасен е.
 • На какво спите? Удобен ли е матракът ви? За добър сън и предпазване от изкривявания се препоръчват по-твърди матраци, но някои хора се чувстват по-отпочинали на по-меките. Ако матракът ви не е удобен, е редно да го смените. Качествените са скъпи, но цената не е оправдание да се чувствате пребити през деня. А и с бърз заем от Кредит до заплата се вмествате идеално в цената, при това без да плащате лихва за всеки първи и пети заем.
 • Да не подценяваме възглавницата. Може да пробвате с ортопедична, ергономична, от пяна и без пяна… Стига на вас да ви е удобно. Ако си спомняте възглавниците от пух при баба, и днес се продават такива. Тези, с по-високо съдържание на пух, са по-скъпи – към 150 – 200 лв., но определено си струват пътуването до облаците и отново се вместват в един бърз заем.
 • Обстановката. Затъмнена ли е стаята ви? Ако не е, сменете пердетата, сложете щори или просто си вземете превръзка за очи. Или пък е шумно. Пробвайте да спите с тапи за уши.

Доказано е, че добрите навици за сън предпазват от редица хронични заболявания. Заедно с това, когато промените навиците си, ще усетите много повече прилив на енергия през деня. Струва си да опитате.