Как съденето по чужди финансови навици ти се отразява

Чували ли сте за „хипотезата на относителния доход“? Това е теория на икономиста Джеймс Дюзенбери, според която психологически хората използват други хора като рамка или референция спрямо собствените си решения. Тази хипотеза може да бъде отнесена към почти всичко: Ако приятелите ви преяждат, и вие вероятно ще го правите. Ако приятелите ви спортуват, то и вие вероятно ще бъдете активни. Ако приятелите ви харчат доста, то и вие ще харчите. Затова е препоръчително да внимавате с приятелствата, които ви вкарват във вредни или нежелани навици и привички.

Как функционират фантазията и предположенията

Помислете върху какво базирате решенията си? Върху предположението, колко трябва да харчите в съответствие с доходите си, спрямо това, което сте харчили в миналото и спрямо това, какво си позволяват останалите. Ако преди време сте имали по-високи доходи, а сега се налага да затегнете бюджета, нагласянето на разходите към новите приходи ще е трудно. Същото важи и ако хората около вас харчат за неща, които отговарят на тяхната реалност. Лесно може да се заблудите, че това е обща реалност и да ви се струва нормално да трябва да си позволявате същото.

На същия принцип, ако си мислите, че никой около вас не пести, няма да имате достатъчно „външен“ стимул да пестите и вие.

А как изглеждат нещата наобратно?

Както всичко в живота, и тук трябва да има баланс. Проблемът е, че по-успешните ви приятели, които могат да си позволят и повече разходи, биха били полезни за вас в друг аспект – като пример, как и вие да станете успешни. Така че, ако направите обратното и започнете да дружите повече или само с хора с вашия социален статус или по-нисък, би било грешка. Да, с тях по-малко ще се изкушавате откъм харчене на пари, но би било по-малко мотивиращо. Така че намерете истината по средата.

Това в особена сила важи, когато намирате финансов разход за оправдан, макар и да надхвърля месечната ви бюджетна рамка. Ако например искате да получите допълнително обучение и възнамерявате за целта да вземете онлайн бърз кредит, приятелите с по-нисък социален статус може да ви дадат „съвет“, че няма смисъл да учите и че с това не се печели повече. Което, разбира се, е абсолютно невярно. Или в ситуацията, когато сте прегрели и имате нужда от почивка, така че ви трябва онлайн бърз кредит, за да презаредите батериите на кратка екскурзия. Някой би ви казал, че това е неподходяща причина за извънредно харчене. Знаете обаче, че лекуването на увредени нерви ще ви струва повече. И един последен пример: Искате да направите по-скъпа покупка с онлайн бърз кредит, например за дома, например уред или мебел. Крайните спестовници ще ви дадат редица идеи откъде да намерите най-евтините, изгодните и на далавера. И дори може да ви е от полза. Освен ако не е компромис с качеството, за което после да съжалявате.

За финал: Опитайте се да се придържате към собствените истини, желания, цели, финансови възможности и планове. Нека останалите живеят техния си живот.