Бавят ти заплатата? Какви са правата ти

Забавянето на работната заплата за съжаление не е никак рядко срещано в българската действителност. В такива случаи често на помощ идва  Кредит до заплата, за да покриете разходите си, докато получите възнаграждението. Малко хора обаче си търсят правата, което понякога е обяснимо. Възможно е да не знаят какви са те или просто да ги е страх, че ако повишат глас пред работодателя, той ще им стъжни живота. Или още по-лошо, ако напуснат, няма да си намерят друга работа.

Решението е въпрос на личен избор, но понякога е по-добре човек да е наясно с правата си, дори да не ги приложи. А ето какви са те:

Работодателят е длъжен да ви изплаща възнаграждението в определения в договора ви срок. При всяко забавяне започва да тече лихва. За съжаление рядко, ако изобщо има такива случаи, тази лихва се изплаща по-късно. За да се възползвате от нея, вероятно ще трябва да напишете жалба с копие до Инспекцията по труда.

Нарушението лесно може да бъде установено при липсата на банков превод за заплатата ви. Естествено, няма да е възможно, ако получавате парите си на ръка – в този случай ще трябва да подадете жалба за нарушение на този регламент.

При забавяне с повече от месец имате право да напуснете без предизвестие, а след това трябва да получите и неизплатените си възнаграждения. Ако това не се случи, може да подадете жалба срещу работодателя си в районния съд.

В днешно време невинаги е лесна задача да си търсиш внезапно нова работа. Преди да пристъпите към крайни действия, може да пробвате и „с добро“:

Разговаряйте с работодателя и му покажете ясно, че забавянето на заплатата ви води до затруднения в личния живот – плащане на сметки, вноски по кредити, поддържане на домакинството. Но не бъдете агресивни, защото това няма да помогне.

Мислете с ход напред и не чакайте да ви изгърмят нервите и да действате импулсивно. Ако ситуацията не ви устройва и не става въпрос за единични случаи, започнете да търсите нова работа преди да сте напуснали старата.

За да покриете дупките в месечните бюджети, може да се възползвате от Кредит до заплата. Той е безлихвен за всеки първи и седми в гратисния период, което означава, че връщате толкова, колкото сте взели.