Бърз кредит за лечение – понякога се налага

хирургична зала, операция

На това лято му се наслаждавам малко кротко и тихо. Без много движение, забрана за физически усилия и доста стриктна и за съжаление безвкусна диета. Но всичко това не ми пречи да съм щастлива, защото осъзнаваш, колко ценен е животът. Не съм била на косъм от смъртта и не съм преживяла нищо изключително. Всъщност, се оказва съм една от многото, претърпели операция на жлъчката. Разликата е, че аз съвсем не бях подготвена за такова събитие. А за да се случи, взехме бърз кредит за лечение.

От години имам известни проблеми със стомаха и червата. Бях чела много, че това са едва ли не „нервни черва“, тоест причината е в стреса. И те се бунтуват ли, бунтуват. Бях свикнала с постоянните леки болки, които се усилват понякога до непоносимост при ядене на определени храни. Но, въпреки това, не отидох на преглед. Казвах си, че трябва да намаля постоянния ужасен и всекидневен стрес. Казвах си, че просто ще избягвам храните, които ми причиняват проблем. Лесно е на думи.

Със здравето шега не бива

Една вечер легнах с тежест в корема, която очаквах скоро да попремине и да заспя. Не само не заспах, но и болката се усили до степен, че бях убедена, че няма да оцелея. Мъжът ми ме закара в болницата, където лесно разпознаха симптомите на жлъчна криза. А изследванията показаха жлъчнокаменна болест. Или по-просто казано, имам песъчинки и камъни в жлъчката. Както и че съм за операция.

Такава интервенция рядко е спешна, често хората си живеят години. Но евентуална следваща криза можеше да е фатална – никой не знае. Това, естествено, още не го знаех, но след благополучното завръщане вкъщи се заех с изследване на темата. Ако камъчета се измъкнат от жлъчката, може да доведе до панкреатит – животозастрашаващо е! Дори и да не стане, от болната жлъчка страда черният дроб и целият организъм. Дали има неоперативен начин на лечение? Честно казано не открих някой да се е оправил така.

Така се убедих, че съм за операция, но взех да отлагам – хайде другия месец, после другия. От страх, най-вече, но и от недостиг на средства. И така, докато преди месец не направих страховита криза. Мислех, че съм попаднала в онзи, лошия сценарий и край с мен. Оцелях, но тази кошмарна нощ ме убеди, че повече отлагане не трябва да има и операцията трябва да се случи възможно най-скоро.

Лесна операция с бърз кредит

За щастие, вече масово се правят лапароскопски премахвания на жлъчния мехур. Дупчат ти две малки дупчици и с помощта на камера и инструменти през тях извършват операцията. Това значително облекчава живота и състоянието на пациента, в сравнение с „касапския“ начин, но все пак си е хирургична интервенция.

Самата операция формално се покрива от НЗОК. Но както винаги в тая държава има и за доплащане – за консумативи и оборудване. Хайде сега извади 350 лв., дето ги нямаш. И като ги нямаш какво правиш – теглиш бърз кредит. Сметнахме, че искаме да дадем пари и на лекаря, просто защото така ми се струва редно. И се спряхме на Кредит до заплата, като най-удобен продукт в случая. Искахме да изплатим парите наведнъж още следващия месец, както и се случи. А сега – още известно време трябва да се пазя. Но да наблюдаваш света отстрани, почивайки си, не е толкова лоша алтернатива на работния стрес.