Бъди конкретен в Новогодишните пожелания

newyear

Почти всеки човек започва Новата година с планове за следващите 12 месеца. Някои са само наум, други пишат, трети разработват цели стратегии. И пред всички има един препъни камък. Твърде относителни и несъобразени с реалността са.

Ето и примери:

„През тази година ще отслабна“. Как? На какви етапи? Ще задържиш ли или ще постигнеш пореден йо-йо ефект?

„През тази година ще откажа…(който и да е порок или навик)“. Имаш ли план? Набеляза ли си стратегия? Как ще се предпазиш от завръщането му?

„През тази година ще обръщам повече внимание на близките“. Кои близки? И тези, които харесваш, и тези, които не харесваш?

„Ще забогатея“. Чудесно! Само пожелание или смяташ да стартираш плана от септември?

И така нататък.

Конкретност

Проблемът с новогодишните пожелания е проблем с плановете и пожеланията изобщо. Искаме нещо голямо, но не можем да го конкретизираме. Какво значи „здраве“, „богатство“, „щастие“, „приятелство“ ? Нещо твърде общо. За всеки отделен човек тези понятия биха имали различни смислови нюанси. Затова е важно да решиш, какъв е този нюанс за теб.

Само ако имаш конкретно поставена цел ще можеш да начертаеш план и стратегия за нея. А те са ти необходими, за да я постигнеш. Именно липсата на конкретност и съпътстващите я стъпки са основната причина за повечето провалени новогодишни обещания.

Изпълнение

След като вече имаш план, може да пристъпиш спокойно и към изпълнението му. Тук става въпрос за маратон, не за кратко бягане, така че не хвърляй всичките си усилия в първите седмици или месец – два. Разпредели ги, така че да имаш сили за цялата година. Не се предавай пред трудностите. Ако са мотивационни, потърси приятел да те подкрепя. Ако са финансови, с Кредит до заплата можеш да финансираш всичко до 600 лв. без да плащаш лихва в гратисния период за всеки първи и пети заем.