9 причини да сте постоянно преуморени (и как да ги преодолеете)

still-life-3097682_1280

Липсата на сън не е единствената причина да ви преследва умора и да страдате от постоянен недостиг на енергия. Разни дреболии, които пропускате или пък правите, а не трябва, може да са допълнителни причини за изтощение. Ето някои грешни навици:

Пропускате тренировка

Ако пропускате тренировки, когато сте уморени, за да спестите енергия, всъщност правите точно обратното. Експеримент на Университета в Джорджия включил здрави хора, които досега не били активни. Те трябвало да тренират три пъти в седмицата по 20 минути. След шест седмици участниците докладвали, че имат много повече енергия и по-рядко им става лошо. Дори 15 минути дневно биха ви били от полза в борбата с умората.

Не пиете достатъчно вода

Дори да сте съвсем слабо дехидратирани и течностите в организма ви са само с 2% под нормално, това влияе на енергийните нива. Дехидратацията води до намаляване на обема на кръвта, която се сгъстява. Това от своя страна затруднява сърцето при изпомпването, а така се забавя доставянето на кислород и хранителни вещества до мускулите и органите. Затова и чувствате слабост и умора.

Не ви достига желязо

Недостигът на желязо води до промени в настроението. Ставате тъжни, объркани и неспособни да се фокусирате. Причината отново е, че кислородът не достига до клетките ви. Яжте нетлъсто говеждо, червен фасул, яйца, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки и ги съчетавайте с храни, богати на Витамин Ц или добавка. Той улеснява усвояването на желязото.

Опитвате се да сте перфекционист

Перфекционизмът е често срещан стремеж към нещо, което не съществува. Защото всяка работа може винаги да бъде свършена още по-добре. Така че няма смисъл да се стремите към перфектното, единственият резултат може да е прекомерна умора. Не си поставяйте нереалистични цели и се опитайте да сте доволни от факта, че правите и постигате каквото е по силите ви.

Обичате да правите мухите на слонове

Да правиш от мухата слон си е любимо занимание за някои хора. Обикновено околните казват за тях, че прекалено много драматизират. Преувеличаването и търсенето на всички негативни аспекти в най-обикновени ситуации буквално изсмуква енергията ви. Чак е чудно че успявате да оцелеете будни по цял ден…

Пропускате закуската

Е, има и такава теория, че сутрин не трябва да се яде нищо. Теории всякакви, но както трудно се събуждате без кафе, така и организмът ви има нужда от гориво за старта на деня. Пробвайте с нещо леко, но хранително – смути, малко ядки или дори лъжица студено пресовано масло (кокосово, авокадово, зехтин) ще променят много старта ви сутрин, а с това и целия ден.

Оцелявате на джънк фууд

Едно на ръка колко е нездравословно, как в подобни ястия има само празни калории и никакви вредни вещества за организма ви… но и вредната храна ви превръща в наркоман. От една страна заради съответните влагани съставки, които подобряват вкусовите й качества и пристрастяват. От друга защото ви оставя без енергия, а когато човек е уморен, има глад именно за въглехидрати и вредни храни.

Офисът ви е разхвърлян

Каквото е на бюрото ви, такова е и в главата ви. С други думи бъркотията ви пречи да се фокусирате и концентрирате. А разсеяността е изтощително състояние. В края на краищата пробвайте – подредете и почистете бюрото и офиса и задръжте положението примерно седмица. Гарантирано ще се почувствате по-свежи и енергични.

Работите в почивните дни и през отпуската

Уикендите и отпуските са за почивка! Точка. Иначе какъв им е смисълът? Да се доизтощите още повече? Ако сте били от този тип хора досега, незабавно вземете мерки под формата на Кредит до заплата и заминете някъде за два дни, където да не правите нищо друго, освен да си почивате. Ще ви хареса и ще продължите и през другите отпуски.