6 идеи за смислена обедна почивка

Превърнете обедната си почивка в полезно време от деня!

Сутрините и вечерите са ужасно натоварени. Нямате никакво време да се занимавате с нищо странично, извън обичайните неща. Не ви стига времето за спорт, хоби, даже за странични мисли и мечти… Много е вероятно да се припознаете в тези изречения. Затова ще ви помогнем да намерите време и за своите „нещица“, някъде измежду всички ангажименти, задължения и бързане. А именно – в обедната почивка.

Най-вероятно в момента оползотворявате това време в пиене на кафе, бърз обяд, клюки с колегите или пък… като работите. А този един час може да бъде златна мина. Вижте няколко идеи.

Спортувайте

Един час не е много, но никак не е и малко. Ако в обедната си почивка отделяте време за спорт, следобедите ви ще бъдат доста по-пълноценни и енергични. За да го постигнете, ще трябва да действате стратегически. Намерете най-близката зала до работното си място. Тук не спортът е водещ, а именно близостта. Ако няма тренировка под един час, преговорете идеята си с колегите и шефовете, ако са мили хора, няма да имат нищо против да удължите почивката с 15 – 20 минути, за да може да се придвижите и преоблечете. Може да направите и обратното – да си тръгвате преди края на тренировката, ако е удачно. Инвестирайте в подходящите аксесоари, така че да пестите време – екип, сак или раница, кърпи. Лесно може да си помогнете с Кредит до заплата. По-добре е да не избирате натоварващи тренировки, които да ви изпотяват и да имате нужда от душ. Йога или пилатес например са страхотен избор.

Разхождайте се

Ако все пак опцията за спорт е невъзможна, защото примерно няма близка зала или няма да ви стигне времето, има и други възможности за раздвижване. Просто се разхождайте. Независимо от времето. Свалете музика на телефона си или си вземете плеър (отново Кредит до заплата е насреща) и си пускайте любимите групи и парчета, за да не ви е скучно. Обикаляйте улиците, сменяйте маршрутите, опознавайте града си. Може да си набелязвате и дестинации, за да не изглежда безцелно.

Четете

Един час четене в обедната почивка и скоро ще прочитате поне по книга седмично (е, освен ако не е някоя твърде обемна). Ще ви трябва усамотено местенце, дали в рамките на самия офис или в някое близко кафе. С четенето ще разпускате и релаксирате значително по-добре, отколкото ако обсъждате работа с колеги. А и е полезно. Особено ако винаги сте си мечтали да имате време за повече четене.

Учете език

Винаги сте си мечтали да усъвършенствате познанията си по някой език или да научите нов? Не е задължително да ходите на курсове. Марш към първата книжарница, купете си самоучители, съобразени с нивото ви, и използвайте обедната почивка за учене и упражнения. Не е вярно, че това е крайно недостатъчно и курсовете са по 2-3 часа всеки ден. Тръгнали сте на маратон – бавно, но след време ще стигнете целта. Внимавайте все пак да не се преуморявате.

Сериал? Може, но внимателно

Един час е идеално време за гледане на епизод от любимия ви сериал. Много внимавайте обаче, защото това може да бъде погледнато с недобро око от шефовете и колегите ви. Съответно много зависи какви са настроенията и практиките във фирмата ви. Вариант да го правите, без да си навличате неодобрителни оценки, е да отидете в близкото кафе (или парк, при топло време) и там да си го пуснете на лаптоп, таблет, а защо не и на телефона. Почти като с четенето, ако не си падате по книги или ако искате да разнообразите. Нямате таблет? Купете си, вече има на доста прилични цени такива, които стават идеално за целта. Струват точно между долната и горната граница на Кредит до заплата.

Погрижете се за себе си

Ето тази идея няма как да не одобрите! Използвайте този час и отидете на масаж, маникюр, фризьор (ако не изисква повече време), козметик. Прекрасно прекарано, релаксиращо и полезно!