5 плашещи факта за зависимостта към смартфона ти

pexels-photo-248021

Отдавна е доказано, че новите мобилни технологии водят към пристрастяване. Може би четеш този текст именно на телефона си? Тогава продължавай.

Проучванията показват, че човек прекарва средно 3 часа на ден, ровичкайки в смартфона, като времето се увеличава през годините. Казват, че една от първите стъпки за преодоляване на зависимост, е човек да осъзнае, че я има. Ето няколко факта, които да изяснят реалността:

  1. Постоянните проверки на телефона – дали нямаш съобщение, мейл, нотификация, също е част от зависимостта.
  2. Приложенията на социалните мрежи са създадени така, че да те привличат постоянно. Именно затова посягаш през минута към екрана и това е целта на нотификациите за нови харесвания, постове, събития, коментари. Не е за да си информиран.
  3. Поглеждането към телефона е като игрален автомат – мозъкът ни очаква малка награда. Може би е дългоочаквано съобщение? Отговор на твое съобщение? Някоя невероятна новина или клюка? Няма как да знаеш, ако не провериш и това те кара постоянно да си в измамно тръпнещо очакване.
  4. Социалните мрежи печат на способността ти да се фокусираш. Навикът на постоянното скролване в мрежата научава мозъкът да е в постоянно състояние на разсеяност.
  5. Хората зад технологиите не дават на децата си да ги ползват. Редица от успешните технолози, участвали в разработката на съвременните мобилни устройства и социални мрежи са признавали, че ограничават децата си в ползването на таблет и телефон. Това е достатъчно, нали?

Как да се справиш?

– Изключи всички възможни нотификации от настройките на телефона си. Нищо няма да се случи, ако не проверяваш всяка на секундата.

– Определи си време, в което да ползваш телефона, да проверяваш мейла или да скролваш.

– Вземи си обикновен, старомоден будилник и дръж телефона далеч от леглото, най-добре в друга стая, за да не се изкушаваш да посягаш към него.

– Създай си правило да не пипаш телефона в първия половин час след събуждане.

– Дръж телефона вместо в джоба, в чантата (ако ползваш такава).

– Не го вади изобщо по време на вечеря, среща, шофиране и т.н. Най-добре в тези случаи изобщо да му изключваш звука.

И най-важното: Определи си конкретна цел и награда. Например колко време да прекарваш с телефона на ден и срок от месец. Възможно е да имаш признаци на абстиненция, например нервност, затова ти трябва и награден стимул. Например ако издържиш изпита, да вземеш Кредит до заплата и да се отдадеш на пазаруване.