Какво да направиш, ако спешно ти потрябват 100 лв.

Почти всеки човек се е озовавал в тази ситуация: Да не му достигат 100 лв. Дали за да доизкара месеца, дали за лекарства или за друг спешен разход. Какво може да направите? Да помолите приятели за помощ, да продадете нещо, да вземете Кредит до заплата? Разбира се, това са възможни опции.

Не се самообвинявайте

Първото, което трябва да направите, е, да не се самообвинявате за това, че не сте управлявали достатъчно добре финансите си и сте се озовали в тази ситуация. Не ви стигат парите за месеца? Не е трябвало да си купувате нов телефон. Заплатата ви е ниска? Сигурно не сте достатъчно способности. Истината обаче е, че нито едно от тези неща няма общо. А и както вече е ставало дума, самообвиненията ви пречат да мислите достатъчно трезво и рационално.

Ако ситуацията така или иначе ви се е случвала, това означава просто, че се нуждаете спешно от спешен фонд. Това означава да спестите пари, които да ползвате само за подобни извънредни случаи. Ясно е, че подобно начинание изисква време. И ако го използвате, за да се критикувате, то също трудно ще ви се получи. Това, естествено, е по-дългосрочно решение, така че първо бързите.

Бързи решения за 100 лв.

– Може да поискате съдействие от роднина или приятел. Стига да не се чувствате безкрайно неудобно, което често е най-големият проблем при този тип заемане.

– Може да продадете излишна вещ – това обаче е със съмнителна скорост и въпрос на късмет.

– Може да заложите вещ в заложна къща. Както често обаче сте виждали, често това решение води до загуба на въпросната, която повече не бива откупувана. Заложните къщи също имат лихви.

– Може да си изкарате кредитна карта от обслужващата банка, така от една страна ще може да я ползвате и в други случаи, но от друга ще ви изкушава да харчите повече.

– Може да се възползвате от опциите за безлихвен Кредит до заплата, който е създаден точно за такива случаи. Прилича на заема от приятел, защото няма оскъпяване, но без неудобната част отправянето на молбата. За разлика от кредитната карта отнема едва няколко минути от заявката до получаването на парите. И не залагате собственост, от която не искате да се лишавате.

И все пак: Спешен фонд

Най-добрият начин за разрешаване на подобни ситуации си остава тяхното предвиждане. С други думи, следващият път, когато ви потрябват 100 лв., да можете сами да си ги дадете. Планът за спестяване може да нагодите към собствените си възможности и да си заложите по-краткосрочна цел или пък за след повече време, така че да не затруднява толкова бюджета ви.